Herbestemming

Circusplaneet kocht in 2015 de kerk van de sociale woonwijk Malem in Gent. Met die aankoop breit de circusorganisatie een nieuw hoofdstuk aan de rijke Gentse circusgeschiedenis.

Circusplaneet toverde de kerk met de steun van de Vlaamse Gemeenschap (Fonds voor Culturele Investeringen) en met de steun van de Europese Unie (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) om tot een ‘community circus’: een plek waar mensen samenwerken met circus als drijfveer, een plek die aanzet tot dialoog en ontmoeting in de buurt, een plek waar jong (en minder jong) circusgeweld kan trainen en creëren, een plek waar kinderen en jongeren op een niet-formele manier leren.

Om deze renovatie tot een goed einde te brengen, werkte Circusplaneet samen met architectenbureau Plano. De herbestemming van de kerk is een complexe zoektocht. Hoe kun je de herinnering van de vroegere gebruikers van de kerk bewaren? Hoe kun je het gebouw transformeren zonder de architectuur ingrijpend te veranderen? Hoe maak je van het pand een gebouw dat voldoet aan hedendaagse isolatie en ventilatienormen, zonder glasramen en ander waardevol schrijnwerk op de container te gooien? Wat kan een kerktoren zijn als de klokken niet meer luiden?

Plano koos voor een ontwerp dat het gebouw in zijn monumentale waarde respecteert en dat tegelijk een blik werpt op de toekomst. Nieuwe ramen, een opening in de gevel en een glazen inkomdeur geven het gebouw een transparant karakter en nodigen mensen uit om binnen te stappen. Deze ingrepen symboliseren het engagement van Circusplaneet om net als hun katholieke voorgangers mensen te verbinden met een uniek maatschappelijk project.

Andere belangrijke ingrepen zijn de realisatie van een foyer met open deuren voor de buurt en de inrichting van een circuszaal met de nodige faciliteiten. Er gebeurden ook een paar noodzakelijke ingrepen om de oude kerk te transformeren een hedendaags semi-publiek gebouw.

Zo kan de droom van Circusplaneet verder groeien, onder de kerktoren, maar ook ver daarvandaan.

De eerste renovatiefase is afgerond. In een tweede fase is de buitenschil van de circuskerk aan de beurt. De Koning Boudewijnstichting verleent haar medewerking aan het project. Meer informatie vind je hier!

Deze website maakt gebruikt van cookies.   Lees meer